sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Tessi ja Vuorileijonan varjo

Mietin taas Tessin merkitystä Vuorileijonan varjo -sarjalle. Tessi on henkilönä mukana vain alun trilogiassa, mutta tavallaan hän on avain kirjasarjan perusasetelmaan.

(Jos et ole lukenut näitä kirjoja ja pelkäät juonipaljastuksia, älä lue eteenpäin. Juonipaljastuksia on tulossa, ja tosi paljon.)

Tessi on elänyt lapsuutensa Sirpissä, jossa sanonta "nähdä leijonia Sirpin vuorilla" tarkoittaa turhia pelkoja. Maa on rauhallinen, ja aseiden hallussapito on kielletty, sillä toisen ihmisen vahingoittaminen niillä ei ole sallittua mistään syystä. Sitten Vuorimaan sotilaat hyökkäävät Sirpiin, ja Tessin isä uhraa oman henkensä johtaessaan Sirpin aseistamattomat turvajoukot viivyttämään valtaajia, että muut ehtisivät paeta.

Isänsä tavoin Tessi uskoo, että edes aseistautunutta hyökkääjää ei saa vastustaa käyttämällä surmaamiseen tarkoitettuja aseita. Mutta paetessaan Karen kanssa vuorimaalaisia sotilaita Tessi Karea puolustaakseen heittää kuitenkin kivellä lähintä sotilasta, ja usuttaa sitten koiransa sotilaiden kimppuun. Miettiessään tapahtunutta hän toteaa käyttäneensä asetta, ja hän pohtii, oliko se kuitenkin parempi vaihtoehto kuin jättää Kare sotilaiden käsiin.

Vuorileijonan varjo -sarjan toisessa osassa, Kuningastiessä, Kareta taistelee Vuorimaan kuninkuudesta. Sodan tuhot kauhistuttavat Tessiä, vaikka hän ymmärtääkin, että Karetan voitto pelastaa paljon pahemmilta asioilta. Tessi uskoo edelleen, että ihminen ei saisi vahingoittaa toista ihmistä. Kun hänen ystävänsä Oosa aiotaan surmata, Tessi joutuu kuitenkin Oosaa suojellakseen päästämään irti kesyn leijonan, joka tappaa uhkaajan.

Vuorileijonan varjo -sarjan päätösosassa Tessi on viisitoistavuotias ja valmistautuu ottamaan vastaan Sirpin hallitsijan tehtävät. Hän on epävarma siitä, sopiiko hän hallitsijaksi, ja hän lähtee tapaamaan kilpailijaansa Moiria, joka ei ole Sirpin vapaustaistelun jälkeen suostunut riisumaan johtamiaan miehiä aseista, niin kuin hänen olisi lain mukaan pitänyt tehdä. Moiri kertoo, että Sirpiä uhkaa taas aseellinen hyökkäys, tällä kertaa Autiomaasta. Tessi antaa Moirille luvan pitää miehensä aseistettuina ja tarvittaessa toimia harkintansa mukaan. Niin tehdessään hän kokee taas vapauttaneensa leijonan, joka puolustaakseen oikeutta myös tappaa.

Autiomaassa Rotaan valloitusaikeet uhkaavat maailmanrauhaa, ja Kareta johtama sotajoukko pyrkii kukistamaan Rotaan. Rotaa saa vangikseen Tessin, ja kun armeijat seisovat vastakkain, Rotaa tuo Tessin nähtäväksi ja julistaa, että jos Kareta ei peräänny, Tessi kuolee. Tessi pyytää saada itse vedota ystäviinsä. Saatuaan luvan hän huutaa Karetan armeijan ylipäällikölle Verrakalle: "Kareta ei nyt pysty toimimaan, mutta sinä pystyt. Tee se, minkä tiedät oikeaksi, tee velvollisuutesi." Verraka komentaa välittömästi sotilaat liikkeelle. Rotaan heittämä keihäs surmaa Tessin, mutta Verrakan johtamat joukot voittavat. Tessi on vielä kerran lähettänyt liikkeelle leijonan, ja tällä kertaa hän on varma siitä, että hän teki oikein.

Tessin ratkaisu ei ole kannanotto aseellisen vastarinnan puolesta. Hän on säilyttänyt uskonsa siihen, että ihmisten tulisi olla hyviä toisilleen, myös vihollisilleen. Tessi vain valitsee kahdesta pahasta pienemmän, koska suuremman pahan torjumisen hintana on pelkästään hänen oma henkensä.

Vaikka Tessi kuolee, hän on koko sarjan läpi mukana keskeisten toimijoiden ajatuksissa, ja he vertaavat mielessään omia ratkaisujaan Tessin ratkaisuihin. Tessissä kärjistyy eräs ihmisenä olemisen perusristiriidoista, ja myös ihanne, jota moni tavoittelee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti